Hvordan Elektriske ål Genererer Elektricitet

Indholdsfortegnelse:

Hvordan Elektriske ål Genererer Elektricitet
Hvordan Elektriske ål Genererer Elektricitet

Video: Hvordan Elektriske ål Genererer Elektricitet

Video: Hvordan Elektriske ål Genererer Elektricitet
Video: Elektricitet - Serie og parallelforbindelser 2024, Kan
Anonim

Den elektriske ål (Electrophorus electricus) er en strålefindet fisk af Hymnoformes-familien. Et forbløffende træk ved dette dyr, ud over den serpentinske krop, er evnen til at generere elektricitet.

Elektrisk ål - indbygger i Sydamerika
Elektrisk ål - indbygger i Sydamerika

Elektrisk ål er en stor fisk med en længde på 1 til 3 meter, en åls vægt når 40 kg. Ålens krop er langstrakt - serpentin, dækket af grågrøn hud uden skæl, og i den forreste del er den afrundet, og tættere på halen er den fladt fra siderne. Ål findes i Sydamerika, især i Amazonasbassinet.

En stor ål genererer en udledning med en spænding på op til 1200 V og en strøm på op til 1 A. Selv små akvarieindivider genererer udledninger fra 300 til 650 V. Således kan en elektrisk ål udgøre en alvorlig fare for mennesker.

Elektrisk ål akkumulerer betydelige afgifter af elektricitet, hvis udledninger bruges til jagt og forsvar mod rovdyr. Men ål er ikke den eneste fisk, der producerer elektricitet.

Elektrisk fisk

Ud over elektriske ål er et stort antal ferskvands- og saltvandsfisk i stand til at generere elektricitet. I alt er der omkring tre hundrede sådanne arter fra forskellige ikke-relaterede familier.

De fleste "elektriske" fisk bruger et elektrisk felt til at navigere eller finde bytte, men nogle har mere alvorlige afgifter.

Elektriske stråler - bruskfisk, pårørende til hajer, afhængigt af arten, kan have en ladningsspænding på 50 til 200 V, mens strømmen når 30 A. En sådan ladning kan ramme temmelig stort bytte.

Elektrisk havkat er ferskvandsfisk, op til 1 meter lang og vejer mindre end 25 kg. På trods af sin relativt beskedne størrelse er en elektrisk havkat i stand til at generere 350-450 V med en strømstyrke på 0,1-0,5 A.

Elektriske organer

De førnævnte fisk viser usædvanlige evner takket være de modificerede muskler - det elektriske organ. I forskellige fisk har denne formation en anden struktur og størrelse, og dens placering, for eksempel i en elektrisk ål, er den placeret på begge sider langs kroppen og udgør ca. 25% af fiskens masse.

I Enoshimas japanske akvarium bruges en elektrisk ål til at tænde et juletræ. Træet er forbundet med akvariet, fisken der lever i det producerer cirka 800 watt elektricitet, hvilket er nok til belysning.

Ethvert elektrisk organ består af elektriske plader - modificerede nerve- og muskelceller, hvis membraner skaber en potentiel forskel.

Elektriske plader forbundet i serie samles i kolonner, der er forbundet parallelt med hinanden. Den potentielle forskel, der genereres af pladerne, akkumuleres i modsatte ender af det elektriske organ. Det er kun at aktivere det.

En elektrisk ål bøjer for eksempel, og en række elektriske udladninger passerer mellem den positivt ladede front af kroppen og den negativt ladede ryg og rammer offeret.

Anbefalede: